Лятото си замина

Monday, October 12, 2015



От доста време не бях сядала да пиша за блога. Мързел ли, топлото време или просто нямах муза.
Вече сме октомври, вън вали дъжд, а аз искам пак да усетя вкуса на лятото. А то какво беше. От толкова години не бях имало по странно, айляшко, в същото време изпълнено с нови запознанства и ангажименти лято. Много снимки, обикаляне по местни забележителности и плажове, малко Дупница, правене на баница с баба ми, дивеене със сестра ми и много усмивки.
Ще направя една малко ретроспекция на лятото, за да му кажем довиждане. И не , за да сме сантиментални, а за да посрещнем месеци на топли цветове, топли пуловери, печена тиква, нови проекти, облаци и дъжд създаващи невероятни есенни картини.


Започвам с любимия ми плаж на устието на р. Ропотамо  и Беглик Таш. Няма къде да срещнеш съчетание на тракийско светилище, енергийно зареждащо и уникално, и див плаж с кристална, топла и плитка вода.
Зa повече информация за Беглик Таш за тези, които не са ходили може да намерите тук.
Беглик Таш, близо до Приморско, за пореден път там, за пореден път магично
За плажа няма какво да добавям. Това е място, което те откъсва, където забравяш всичко, където може да не си говориш с никой и пак ще ти е достатъчно. Няколко пъти ходихме лятото и всеки път преживяването беше невероятно. Снимките сами говорят и пишат истории :)
Завръщайки се на плажа на устието на р. Ропотамо всяка година, ме кара да искам все по-често да ходя там.

Устието на р. Ропотамо





Ходихме на разходка из арт комплекс Анел, местност Буджака, Созопол. Комплекс, където няма много хора, с ресторант с панорамна тераса, много кътове и тишина.














Още много места се видяха и по-малко снимаха :D, но ще добавя част от тях. Някой са правени с телефона и се извинявам за качеството :)


Още началото на лятото се откри както всяка година при Катя


Вечерите топли, виното студено

Пазачът на Силистар

Синеморец- любимото синьо


Малко снимки в Royal Horse Club

Малко Шкорпиловци и многоооо бира

Черноморец

Така че, скъпо Лято, казваме ти довиждане, до след една година, да дойдеш все така вълнуващо и горещо ! 

И понеже за мен сладолед се яде целогодишно, за това и реших да сложа няколко рецепти тук. 


Палачинки а ла Ванеса 


Палачинки със сладолед, карамелизирани орехи, праскови и малини(може и с друг плод според сезона или замразен)

Необходими продукти:
Палачинки( няма да пиша рецепта за палачинки)
Ванилов сладолед
Малини и 1 праскова
Орехи
Захар

В предварително загрят тиган слагам почистените и обелени нарязани праскови, орехи на око и 3-4 лъжици захар. Бъркам докато започне да се сгъстява и разтопява захарта и малко преди да е готово добавям малините. Разбърканата смес сипвам върху палачинка с една топка ванилов сладолед.
Накрая си завих палачинката като тортиля и се изяде светкавично. Рецептата може да бъде направена с много различни видове сладолед и плодове. Може вместо захар да се сложи мед, меласа, стевия или друг подсладител по избор





  Другата рецепта я направих преди няколко дни с продукти, които имах в къщи.

Йогуртови близалки

Необходими продукти:
Биволско кисело мляко- 1 кофичка ( Аз ползвах на Маджаров)
Малини 200 гр.
1бр, Банан
Сокът от половин лимон
3 суп. лъжици био какао на прах
1 суп. лъжица какаово масло
Захар на вкус или друг подсладител- меласа, стевия, агаве, кленов сироп, мед

Сладоледите са 3 вида- малинов, малина и какао, какао и банан. 
Вариантът с малини се прави като се размачкат с вилица малините,добави се на вкус подсладител,сока от лимони и 1/3 от киселото мляко. Разбърква се хубаво и се замразява. 
Малината с какао се прави като към размачканите малини се добави какао на прах и повече подсладител, разбърка се хубаво и се замрази.
Последния вариант с какао и банан. Намачква се с вилица банана, добавяме 3 суп. лъжици какао и 1 суп. лъжица какаово масло, 1/3 кисело мляко и се разбърква. Аз си сложих отстрани на формичката за сладолед цели парчета банан за по наситен вкус. Замразяваме и готово.
Формичките, които използвах са от Икеа, но продават и в Джъмбо и др. магазини. Ако не разполагате с такива може да замръзите в малки чашки, да се сложат малки лъжички и за да стоят на средата да се сложи метално фолио.
През зимния сезон сладолед може да се направи с банан, ананас, сладко от някакъв плод или замразени горски плодове, манго, защо не и цитрусов :)
Ммммммм колко сладолед ще ям тази зима.





You Might Also Like

0 коментара

Like us on Facebook