Коледни къщи

Sunday, December 13, 2020

 


Явно постовете ми в блога ще са от Великден и диретно към Коледа хахахха. Всеки път си казвам- дааааа, ще пиша по често, ама......Споделям и правя доста неща и все не стигам до писане тук. Но явно така трябва. Няма да пришпорвам нещата- колкото толкова. Та от Великден до Коледа доста неща са се случили, изпращаме доста странна година- можеше да пиша за доста пътешествия, разходки, творчетсво с Алекс, нови придобивки и всякакви други неща, които бях предвидила, но да се върна на темата- Коледа :)


Който ме познава колко много обичам Коледа, да украсявам всичко, да свети всичко  в нас и да си сменям всяка година елхата хахахаха. Винаги избирам някакви цветове или тема и се водя по нея. Миналата година си взех полимерна глина и правих играчки за елха с лица, които нарисувах с маркер. Тази година поръчах от няколко момичета играчки за елхата с макраме, сложих в топки пампаска трева, смесих с мои стари играчки и така се получи моята Бохо елха :) Ще споделя и кое от къде съм взела. Та стоя си сега на 13ти декември, блещукат лампички, постлани са коледните завивки в спалнята, на грамофона се чува коледния албум на Майкъл Бубле и се захващам.





Хваща ме винаги музата по Коледа и от миналата година се каних да споделя и джиджифиловите къщи, които направихме с приятлека и щяхме да правим пак тази година, но тя е с малко бебе и трудно ще стане. За това и ще напиша рецептата за миналогодишните и как направихме направо джинджифилов град хахахахха. Понеже правя всичко за собствено удоволствие, а дори не ям такива сладки и щях уж да подарявам, но се разболяхме и така си и остана. Снимките на къщите правих в моето любимо фотостудио - Кадрото и по спомен беше април месец хахахах. 

Понеже всички ще питат от къде са формите за къщите- само малката къщичка е правена с форми. Всички останали са от интернет- има много разгъвки на къщи в различни форми в Пинтерест и ще споделя линкове. Разпечатахме на картон и слагахме върху тестото и изрязвахме. След изпичане, ако имаше неравност с нож се издялкваше. Понеже не ни се занимаваше с правене на глазура и си купихме готова бяла, което не е най-доброто решение, но за по-бърз вариант е идеално :)



Необходими продукти за джинджифиловите сладки:

1 ч.ч разтопен мед

1ч.ч. захар

1ч.ч олио

3 яйца 

6 ч.л. канела

около 3 ч.ч. брашно

1 ч.л. сода бикабонат 

Брашно, колкото поеме

2 ч.л. карамфил

1/2 ч.л. индийско орехче 

1/2 ч.л. бахар

1/2 ч.л. кардамон

1 ч.л. анасон на звездички

1 ч.л. бял пипер

3 с.л. настърган пресен джинджифил

Подправките трябва да се смелят на ситно или да се настържат.

Разбиваме с миксер меда, захарта, олиото и яйцата. Пресяваме поне 2 пъти около 3 чаши брашно и го смесваме със содата. Почваме да добавяме по малко брашно към разбитата смес, като бъркаме непрекъснато. След като ги смесим, започваме да месим тесото хубаво и добавяме при нужда още брашно  и го разточваме на 1см. Тестото трябва да стане стегнато и да не меко, за да може да се изрежат хубаво фигурите. Може да ползвате от тук , тук и тук различни форми за къщички. Слагате ги предварително изрязани върху тестото и режете по формичката. хубаво е тестото да е върху хартия за печене, за да не се налага да го пренасяте и да се развали формата :) След като изрежете всичко, слагаме къщите да се пекат на 180гр в предварително загрята фурна за около 7-8 мин, но е добре да се следят да не изгорят, защото всяка фурна пече различно. След като изстинат се започва на голямото сглобяване. Отделяте си частите за всяка къща и с бяла глазура- купена или направена- започва да се лепят. Ние изшкурихме предварително малко неравностите на различните части на къщите и след това лепихме. Понякога се получаваха и дупки, които запълвахме с глазура. Доста трябва да се внимава при залепянето на къщичките и да не се пипат известно време, докато не засъхне глазурата. Всичко останало е въпрос на въображение като декорация :)

Накрая с остатъка от тестото си направихме и елхички и сладки. Разбира се моите бяха с любимите ми лица :D

Снимка: Kadroto Фотостудио



Качвам и едно бързо видео на процеса :)


Желая Ви весели празници, да сме здрави и една по-добра година за всички :) Сбъдвайте идеите и мечтите си.

Снимка на Алекс : Kadroto Фотостудио 

You Might Also Like

0 коментара

Like us on Facebook