Великденски истории

Monday, April 13, 2020




   След почти 5 годишно отсъствие, вече майка на едно дете на почти 4г, реших отново да започна да пиша в блога. Доста пъти се каних и отлагах, но просто седнах без да мисля какво точно ще се получи и си припомних как се пускаше нов пост в блога хахахаха.

През всичкото това време доста често се е случвало да ме питат много хора за много неща, които правя, творя, за мода, за фотография, интериор, архитектура,  за пътувания, къде ходим, какво нося, как издържам хахахаха, каква раница нося, за бебеносене, за кърмене, от къде съм купила определено нещо и не на последно място как си боядисвам яйцата хахахаха. Затова и първият ми блог пост /надявам се и не последен за следващите 5 години
😀😀😀/ ще е свързан с Великден. Не искам да пиша за коронавируси, пандемии, дезинфектанти, маски  и всякакви такива неща, които ни заобикалят в последните месеци, да се жалвам, да обвинявам. Във всяка ситуация, която ни се случва, има две страни и се опитвам винаги да гледам положителната.
   Много обичам семейните празници и обичам да декорирам, украсявам и правя красив всеки празник вкъщи. Винаги започвам с темата, стилистиката, която или е свързана с някакъв тренд в момента, или с цвят, някоя картина, музика. След като имам вече идея как да изглеждат нещата и започвам с творенето. 
   И така... да започнем с Великден, който предстои. Първото, което всеки прави след като си е накупил приспособленията за боядисване, е варенето на яйца. Не правя нищо специално за него, освен че е на бавен огън и слагам кърпа в тенджерата и увивав яйцата, за да не се блъскат. Използвам бели яйца, рядко кафяви и пъдпъдъчи също. Ползвала съм много различни бои, приспособления, техники и материали за боядисване през годините. Ще се опитам да опиша повечето от тях.
  • Декупажът е най-познат за всички. В хоби магазинчетата и арт сайтовете продават салфетки на бройка. Избирам си картинки с по-дребни орнаменти, за да могат да паснат на яйцата. Изрязва се орнамента, маха се най-горния пласт на салфетката, лепи се с разбит на ръка белтък и се чака да изсъхне. Аз лично най харсвам на бели яйца да се лепят малки орнаменти и те да са акцент върху тях. Може и цялото яйце да се облепи със сълфетка и така да стане цялостен ефект.


  • Рисуване. Предни години съм използвала за рисуване върху яйцата, писане и за контур или очна линия,или маркер за татуировки за кожа. Не знам колко е безопасен този вариант. Никога е нямало вътре оцветено в яйцето, но ако ви притеснява нещо, просто не го яжте хахаха.Тази година съм си купила тънък маркер с черна хранителна боя, така че ще видим как ще е и с него.
  • Видове бои. Купувам обикновено немски бои за яйца като гледам да има по-искрящи цветове в пакетите - циклама, искрящо синьо, хубаво наситено жълто, а не само стандартните. Купувам боите, които ги пускат за яйца, от Метро или Лидъл. Освен тях ползвам и хранителни бои на прах, които се разреждат с малко алкохол или спирт и може да се рисува и боядисва с тях.
  • Яйца Космос. За тях е хубаво да ползвате по-концентрирана боя синьо и да държите по-дълго време яйцата. Така цветът се получава много тъмно синьо. После с широка четка за рисуване топя в лилава, синя, бяла (в някои пакети има и бяла боя за смесване с жълта, за да се получат пастелни цветове) и пръскам по яйцата.

  • Яйца животни. Яйцата с животни съм рисувала с черна хранителна боя/маркер за татуировки/очна линия и съм изрязвала от картон ушички или добавям панделка и т.н. За да се направят примерно розови бузки на животинчетата- потапя се клечка за уши в червена боя и се рисува кръгче.
  • Яйца "Господинчовци". При тях потапяме яйцето до половината в избран цвят, като колкото по-малко го държим, толкова по-блед остава цветът. След това дорисувам останалата част с черна хранителна боя/маркер за татуировки/очна линия.
  • Златни, напукани яйца. За тях ползвам декупажно златно фолио. Има и сребърно, медено и т.н., които съм купувала от Армстронг, но най-вероятно и в  други арт магазини ще ги има.
  • Арт яйца. Или по-скоро за яйцата, които имат следи от четки, съм ползвала хранителна боя в съответния цвят и с широка четка съм оставяла следи. Може да се импровизира много.

   Има още много различни техники, видове украса, различни рисунки, с брокат, с пайети, с очички, които си движат и много други. Най-често използвам Pinterest за вдъхновение.


   Хубаво е да включваме и децата в цялата подготовка на празника и да им обясняваме кое как се прави, защо първото яйце е червено, как се варят яйцата и изобщо да бъдат част от всеки наш празник. За съжаление моят син няма голямо желание да твори и повечето аз ги боядисвам хахаххаха.


   Следващият път ще започна да пиша и за пътуванията ни из България, които тази година ни се струват все още мираж. Ще опиша как правим планирането, как търся дестинации, какво носим като багаж, бюджет и т.н. 

   Пожелавам ви весели празници вкъщи и много боядисани яйца!

You Might Also Like

0 коментара

Like us on Facebook